Aihearkisto: Häät

Miten valita juuri sinulle oikea valokuvaaja?

Tai meikkaaja. Kampaaja. Pitopalvelu. Juhlatila.

Usein kun vertaillaan palveluntarjoajia, kilpailutusperuste jää pelkästään hintaan. Kuka tarjoaa palvelun halvimmalla? Luovalla alalla tällainen vertailu ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertaista.

Markkinointialan ihmiset saattavat tässä vaiheessa ihmetellä tämän blogijulkaisun sisältöä – tulen neuvomaan kaikkia tämän lukevia käymään myös kilpailijoidemme sivuilla.

Mikä miellyttää omaa silmää

Valinnan lähtökohtana kannattaisi pitää ehdottomasti portfoliota. Tyylejä tehdä omaa työtänsä on tasan niin monta kuin on tekijääkin. Osa tekee työtä päivätyönään, toiset sivutoimisena. Valokuvauksessa toiset vannovat pelkän luonnonvalon nimiin, toiset eivät lähde minnekään ilman reilua valaisukalustoa. Itse kuulun jälkimmäiseen, sillä tunnen keinovalon käytön yhdessä luonnonvalon kanssa enemmän omaksi vahvuudekseni. Ovatko sitten luonnonvalon palvojat väärässä? Tai he jotka käyttävät pelkkää keinovaloa? Eivät missään nimessä.

Portfoliota kannattaa silmäillä ihan fiiliksen mukaan. Näyttääkö portfolio omaan silmään miellyttävältä? Ovatko kuvakulmat, valonkäyttö ja jälkikäsittelytyylit sellaisia, jollaisena haluaisit omat kuvasi nähtävän?

Kun olet löytänyt tekijän jonka aikaisemmat työt miellyttävät, on aika lähteä selvittämään budjettia. Budjettien määrät toki vaihtelevat jokaisella ja kannattaakin pitää erityisesti silmällä sitä mitä tarjoukseen kuuluu. Toisen tarjoukseen saattaa kuulua enemmän palveluita tai kuvatuotteita kuin toisella. Hintaan vaikuttaa myös vahvasti se, kuinka arvokkaaksi oman työn laatunsa arvioi. Valokuvausalalla on vallalla kaksi suosittua toimintamallia jotka eroavat käytännöiltään toisistaan melkoisesti. Käytän esimerkkinä lapsikuvausta.

Digitaalisesti vai paperikuvina?

1. Lapsikuvaus, hinta ~60-80e, sisältäen 3 kpl 10 x 15 kuvaa.
2. Lapsikuvaus, hinta ~150-250e, sisältäen esimerkiksi 10 kuvaa digitaalisena vedostus- ja julkaisuoikeuksin.
(esimerkit ovat keskimääräisiä hintoja joita tulee usein vastaan selatessa hinnastoja eikä näissä ole tarkoitus arvostella ketään.)

Ensisilmäyksellä ensimmäinen tapaus vaikuttaa halvemmalta ratkaisulta. Toimintamalli perustuu studiokuvauksen perushintaan ja näihin kolmeen 10 x 15 kuvaan. Lisäkuvat ovat tuntuvasti kalliimpia kuin tilatessa kolmansilta osapuolilta. Miksi näin?
Tämäntyylinen hinnoittelu perustuu kuvaustyön perusosaan (~70€) ja lisäkuvamyyntiin kun halutaankin lisävedoksia jaettavaksi sukulaisille. Lisäkuvien hintaan kuuluu pelkkien toimituskulujen ja materiaalikustannusten lisäksi myös luovan työn ja tilaustyön osuus joka nostaa hintaa suuremmissa määrissä korkeammaksi kuin tuo alunperin ilmoitettu 70€. Yleisesti ottaen asiakas ei saa käyttöönsä digitaalisia kuvia ilman lisämaksua, pyrkimyksenä estää kuvien luvaton käyttö ja vedostus. Kyse ei ole kuitenkaan huijauksesta, vaan eri toimitavasta kuin alempana.

Toisessa toimintatavassa kuvat toimitetaan täysikokoisena, digitaalisessa muodossa asiakkaalle vedostus- ja julkaisuoikeuksin. Miksi hinta on korkeampi kuin ensimmäisessä toimintatavassa?
Tässä tyylissä suoritetaan sama työ kuin ensimmäisessäkin tavassa, mutta asiakkaalle annetaan mahdollisuus valita itse kuvakokonsa, määränsä sekä palveluntarjoajansa. Kuvaaja siis myy oikeuden luovan työnsä vedostamiseen. Valokuvaaja työstää kuvat sellaiseen muotoon, jonka asiakas voi lähettää eteenpäin haluamalleen kuvavalmistajalle. Kuvat edelleenkin tehdään kalibroidulla näytöllä ja vedostus on laadukas käytettäessä internetpohjaisia kuvantoimittajia. (Olettaen että automaattisen kuvakorjailun saa pois päältä, sillä kuvan on ”korjattu” jo valokuvaajan toimesta.)

Valokuvaaja ei siis peri enää maksuja tilattaessa lisävedoksia itse jo ”kertaallen maksetuista” kuvista.

Kaikenkaikkiaan edellämainitut esimerkit tulevat hyvin lähelle samanhintaisiksi kaikkine kustannuksineen mikäli halutaan lisävedoksia kuvista. Kyseessä on ainoastaan eri tyylit tuottaa palveluita, eikä kumpikaan ole toistaan huonompi.

 Miten meillä?

Meidän toimintatapamme on lähempänä jälkimmäistä vaihtoehtoa. Asiakas saa käyttöönsä kuvat digitaalisena edellämainituin oikeuksin. Kuvista saa siis vedostaa itse kuvia haluamallaan taholla ja toimitamme kuvista myös web-käyttöön soveltuvat versiot esimerkiksi sosiaalisen median käyttöä varten. Avustamme ja neuvomme, miten näin toimittaessa varmistetaan laadukkaat kuvat.

M & P

Tämän julkaisun ajankohta ei ehkä ole kaikista luontevin, mutta kai tälläkin voi toivottaa hyvää joulua. :)

Fiilistellään kuitenkin hetki vielä viime kesän lämpöisimpiä päiviä. Ihanat M & P, olkaa hyvä!

Kesän 2015 myynti on pyörähtänyt hyvin käyntiin, olettehan nopeita ja VARAATTE PÄIVÄNNE JO NYT!

_DSC5674

_DSC5651

_DSC5616

_DSC5561

_DSC5543

_DSC5522

_DSC5503

_DSC5495

_DSC5738

_DSC5724